15 Δεκ 2004


Κιλκίς 14/12/2004

Η Επιστήμη της Πολιτικής Μεταμφίεσης




Στον απόηχο του 6ου Συνεδρίου της νεολαίας ΠΑΣΟΚ κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες στο νομό μας η πολιτική παραφιλολογία,  η οποία εστιάστηκε τόσο στην καταγραφή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε επίπεδο συνέδρων όσο και στην αγχωτική προσπάθεια χρέωσης και ταύτισής τους σε συγκεκριμένες πολιτικές φράξιες, με προφανή τη διάθεση αποκόμισης μικροκομματικών οφελών.
Αυτό που προκαλεί ωστόσο τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι η επιστράτευση της οργουελικής εμπνεύσεως επικοινωνιακής τακτικής. Η συστηματική δηλαδή κατασκευή εντυπώσεων για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, με την καθιέρωση του double speak- τη διπλή ομιλία- όπου οι λέξεις και οι φράσεις χρησιμοποιούνται με την ακριβώς αντίθετη σημασία τους. Για παράδειγμα:
Μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι «η νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένη»1 και ότι «δεν υπάρχουν ομάδες στο ΠΑΣΟΚ»1 διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, όταν κανείς δεν αμφισβητεί πλέον το γεγονός ότι «η νεολαία του ΠΑΣΟΚ κόπηκε στα δύο με τους μισούς συνέδρους να απέχουν από τις τελικές διαδικασίες»2.
Μιλάς για «νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες»3 και «υγιή φαινόμενα διαφοράς απόψεων»3 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όταν όλοι νοιώσαμε την αποθέωση της πολιτικής μισαλλοδοξίας βλέποντας «νέους να χοροπηδούν σαν μαϊμούδες, να μουντζώνουν και να πιθηκίζουν συμπεριφορές μεγάλων»4. Κι εσύ παρόλα αυτά να υποστηρίζεις ότι «είναι εικόνα νέων ανθρώπων που ψάχνονται»1.
Δηλώνεις ακόμη ότι «αυτές τις γραμμές εκσυγχρονισμού-παλαιοκομματισμού τις έχουμε ξεπεράσει»1 αναγνωρίζοντας «την ανάγκη ενός συνεδρίου έξω από αναχρονιστικές λογικές και διαχωριστικές γραμμές»5 τη στιγμή που τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «βουτήχτηκες στους μηχανισμούς και τα κουκιά, δεν συζήτησες τίποτα για το μέλλον αλλά ανέδειξες και ανάστησες το παρελθόν»4, ενώ σε ανύποπτο χρόνο υποστήριξες ότι «στο συνέδριο της νεολαίας πρέπει να αναδειχθούν οι σύγχρονες διαχωριστικές γραμμές»5.
 Εναντιώνεσαι στην πρόθεση διεξαγωγής πολιτικού συνεδρίου καταγγέλλοντας το πνεύμα ομοφωνίας το οποίο ο πρόεδρος επιθυμεί, μιας και «αρμόζει μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα»1 ενώ δέχεσαι τις απόψεις του ιδρυτή του κινήματος-«το είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου»1- ως θέσφατα.
Χαρακτηρίζεις «πρωτοπόρα δύναμη τη νεολαία»6 μακριά «από μικροπολιτικά παιχνίδια»6 αλλά αυτοακυρώνεσαι όταν στο ίδιο άρθρο κάνεις λόγο για «την αλήθεια των αριθμών»6 κατατάσσοντας «τη λεγόμενη εκσυγχρονιστική ομάδα στο χώρο της μειοψηφίας»6.
Επιθυμείς νέους «ασυμβίβαστους με δυναμισμό και οράματα για το μέλλον»7 την ίδια ώρα που ως πολιτικός αναλυτής προκλητικά απλώνεις το δίχτυ του προστατευτισμού γύρω τους, χειραγωγώντας την «ατμομηχανή της προόδου»7.
Απαξιώνεις με την απουσία σου τον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος, συμμετέχοντας ενεργά ως συντονιστής σε πρωτοβουλίες διαφόρων ιδεολογικών ρευμάτων, καταγγέλλοντας ότι «η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξαντλείται στην επινόηση επικοινωνιακών τεχνασμάτων για να διατηρηθεί στην εξουσία»8 αλλά ταυτόχρονα συμφωνείς «με τις εξαγγελίες του προέδρου μας για μια νέα εποχή στο κίνημα»9.
Υποστηρίζεις ότι «οι διαδικασίες εκλογών στο Κιλκίς κύλησαν ομαλά»1 παραβλέποντας την κατάθεση δύο ενστάσεων για παρατυπίες στη διαδικασία-δεν στήθηκε κάλπη στο Χέρσο10, εκβιασμός συνέδρου στα Κρούσσια11.
Αυτά και  άλλα πολλά, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα πως δεν έχει σημασία το τι κάνεις , αλλά το τι λες ότι κάνεις. Το είναι και το φαίνεσθαι, το πράττειν και το θεαθήναι χάνουν τα ευδιάκριτα όριά τους……..και εμείς το μπούσουλα. Τα συμπεράσματα δικά σας!!!!  


1.Συνέντευξη στο Ράδιο Μαχητής 10/12 κ. Θεοδωρίδη                                                
2.Εφημερίδα Νέα 06/12                                                                                  
3.Εφημερίδα Ημερησία 11/12                                                                       
4.Απογευματινή 06/12                                                                                    
5.Δελτίο Τύπου κ. Θεοδωρίδη 23/11                                                             
6.Άρθρο του κ. Περπερίδη (Πρωινή) 10/127.
Άρθρο του κ.Ανθρακίδη (Γνώμη) 10/12
8.Εφημερίδα Μαχητής 23/11  
9.Δελτίο Τύπου Ν.ΠΑΣΟΚ  (Πρωινή) 10/12
10.Ένσταση Μ.Τζεβελέκης-Γ.Φαρμακομύτη 28/11
11.Ένσταση Ν. Τερζή 27/11



Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Απρίλιος 2006