14 Σεπ 2013

Αθήνα 14/09/2013


Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου στις Βρυξέλλες
ως μέλους αποστολής μεταπτυχιακού προγράμματος του Ε.Κ.Π.




Γουμένισσα 2009


Εξαίσιο Βιογραφικό


Η Μαρία Δαμανάκη είναι η πολιτικός που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας. «Έχουμε επιλέξει, έχω επιλέξει, ένα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλη προσφορά στην ελληνική πολιτική ζωή, πολλούς αγώνες για τη δημοκρατία, και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει και στην Ευρώπη από όποια θέση και αν αναλάβει στην Επιτροπή. Είναι η Μαρία Δαμανάκη» έλεγε ο ολίγιστος κ. Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2009 στηρίζοντας την επιλογή του(1).

Λίγους μήνες νωρίτερα, σε εκδήλωση της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Δήμου Γουμένισσας η κ.Δαμανάκη ως κεντρική ομιλήτρια εξέφραζε την βεβαιότητα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές: «Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές τώρα. Το κόστος για τον τόπο είναι μεγάλο και το γνωρίζουμε. Αλλά με την κυβέρνηση να παραμένει στο τιμόνι της χώρας το κόστος είναι μεγαλύτερο και δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα. Διεκδικούμε τη νίκη με σχέδιο και σκοπό, όχι για να έρθουμε απλά και πάλι στην εξουσία αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα όπως την δεκαετία του ’80»(2). 

Η δράση της κ. Δαμανάκη στην Ευρώπη για τους περισσότερους από εμάς είναι λίγο πολύ άγνωστη. Αντιθέτως αυτό που όλοι θυμόμαστε είναι η παρέμβασή της, ως φερέφωνο της τρόικας, σε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το Φεβρουάριο του 2012 όπου δήλωνε: «Το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, είναι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως και της λήψης νέων μέτρων»(3). 

Κιλκισιώτης πρώην υπουργός της ΝΔ τότε εύστοχα σχολίαζε: Το 2006 η κυρία Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε σήμερα, ως Τομεάρχης Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΠΑΣΟΚ τότε, εναντιωνόταν σφοδρά σε κάθε απόπειρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης υψώνοντας τα λάβαρα της «επανάστασης», λέγοντας τρία όχι. Όχι στη μείωση συντάξεων, όχι στην αύξηση των εισφορών, όχι στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης...Σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο...(4)

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιογραφικό της Μαρίας Δαμανάκη διανθίζεται κυρίως από αναφορές στην πλούσια πολιτικής της δράση του τύπου: ενεργό μέλος της φοιτητικής αντίστασης εναντίον της δικτατορίας, εκφωνήτρια του παράνομου ραδιοφωνικού πομπού στο Πολυτεχνείο, το νεότερο μέλος της Ελληνικής Βουλής, η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τέλος η πρώτη γυναίκα πρόεδρος πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα...επιτεύγματα αναμφίβολα εντυπωσιακά!

Εξίσου εντυπωσιακά είναι όμως και τα στοιχεία που προκύπτουν από την φορολογική της δήλωση του περασμένου έτους, όπως αυτή εμφανίζεται για λόγους διαφάνειας στον επίσημο διαδικτυακό της τόπο(5). Το σύνολο αποδοχών της μεσούσης της κρίσης αγγίζει τα όρια της κοινωνικής πρόκλησης. Γιατί πέρα από την αποζημίωση του Επιτρόπου από της Βρυξέλλες η Δαμανάκη συνεχίζει να εισπράττει, καθόλα νόμιμα, το σύνολο της βουλευτικής της σύνταξης από το Ελληνικό Δημόσιο ως ανταπόδοση των αγώνων της για την Δημοκρατία και και των υπηρεσιών της στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Αντί λοιπόν να θέτει ζητήματα περαιτέρω μειώσεως του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και να φαντασιώνεται μεταρρυθμίσεις τύπου '81 καλά θα κάνει να αποποιηθεί την βουλευτική της σύνταξη μέχρι το τέλος της θητείας της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και παράλληλα να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη για τη ''συνεισφορά'' της γενειάς του Πολυτεχνείου στην κατάντια της Χώρας με την επιβολή της λεγόμενης μεταπολιτευτικής πολιτισμικής χούντας. Που να βρεθεί όμως τέτοιο πολιτικό σθένος από τους επαγγελματίες της πολιτικής; 

Σε άλλες πιο ώριμες δημοκρατίες θα αποτελούσε ήδη παρελθόν από τον πολιτικό βίο, παρά το εξαίσιο βιογραφικό της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: