22 Απρ 2014



Τελευταίος Πειρασμός*





Το Μεγαλοβδόμαδο των Παθών οι περισσότεροι από εμάς θα βαδίσουμε στα ματωμένα χνάρια του Χριστού. Θα ζήσουμε για άλλη μια φορά τον αγώνα του. Θα τον δούμε να νικά τους πειρασμούς, να μετουσιώνει τη σάρκα σε πνεύμα  και να ανηφορίζει, από θυσία σε θυσία, από άθλο σε άθλο, στην κορυφή του Γολγοθά, στο Σταυρό.

Μα κι εκεί ο αγώνας δεν θα τελειώσει… γιατί έτσι θέλει ο συγγραφέας. Επάνω στο Σταυρό θα περιμένει ο Πειρασμός, ο Τελευταίος Πειρασμός, για να προτάξει την επιλογή μιας άλλης, ευτυχισμένης ζωής: το δρόμο του ανθρώπου, της παντρειάς, της οικογένειας μακριά από την θεϊκή παραφροσύνη της νιότης, μακριά από κακουχίες, μαρτύρια και σταυρούς.

Να τι τάραξε, τις στερνές εκείνες στιγμές, τον Σωτήρα λίγο πριν τη θριαμβευτική κραυγή: «Τετέλεσται!». Δηλαδή, τέλεψα το χρέος μου, σταυρώθηκα, δεν λιποτάκτησα, δεν λύγισα στον πειρασμό.

Για να δώσει ένα ανώτατο πρότυπο στον αγωνιζόμενο άνθρωπο έγραψε ο Καζαντζάκης τον Τελευταίο Πειρασμό.

Διαβάζοντας το βιβλίο, κάθε λεύτερος άνθρωπος δύσκολα θα μπορέσει να βρει άλλοθι για τις μικρές και άνανδρες πράξεις του. Γιατί απλά θα συνειδητοποιήσει πως κάθε άνθρωπος… είναι κατά βάθος θεάνθρωπος!


*Το κείμενο αποτέλεσε το editorial του περιοδικού In Extremis τον Μάρτιο του 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: